8

Egzersiz Tedavisi

Egzersiz terapisi, hastaların günlük yaşamdaki hareketlerini ve aktivitelerini bozan veya nörolojik durumlarla, rahatsızlıklardan kurtulmalarını kolaylaştırmak için tasarlanan ve öngörülen fiziksel aktivitelerin rejim planıdır. Egzersiz eğitimi, yürüyüş eğitimi ve terapötik faaliyetlerinden oluşur. Hastaların düşme riskinin azalmasını, yürüme işlevini geliştirmesini, denge bozukluğunu düzeltmesini veya engellemesini, genel sağlığı iyileştirmesini ve planlı fiziksel hareketlerin, duruşların veya faaliyetlerin sistemik olarak yürütülmesidir.

Tekrar gerektiren ve yoğun süren bir tedavi yöntemidir. nöroplastisiteyi teşvik etmek için hastaların bir kısmı açısından zaman ve özveri gerektirir. Terapi, egzersiz fizyolojisi, egzersiz bilimi veya benzeri derecelerde eğitim geçmişi olan uzman fizyoterapistlerimiz tarafından gerçekleştirilir.

Ev yönetiminde, kendi kendini yönetme de egzersiz programlarını uygulama konusunda hasta yakınlarının mümkün olduğunca hastayı bağımsızlığına teşvik etmeniz konusunda fizyoterapistlerimiz tarafından bilgilendirileceksiniz.

Evde uygun egzersiz terapisini uygulamak için hastanın aile, arkadaş veya bakıcıların eve tedaviye gelen fizyoterapistlerimiz tarafından verilen talimatları yapması, sağlık masraflarını büyük ölçüde azaltabilir ve tedavi süresini hızlandırır. Bu nedenle, etkili bir egzersiz terapisinde hasta yakınlarının eğitimi önemlidir.

Egzersiz terapisinin amaçları aşağıdaki gibidir;

  • Hastaya hareket etmesini teşvik etmek ve hareketsizlik etkilerini en aza indirmek, bağımsızlığı arttırmak.
  • Normal hareket aralığını arttırmak.
  • Zayıf kasların gücünü arttırmak.
  • Günlük aktivitelerdeki performansı arttırmak.
  • Ambulasyonu (Yer değiştirmeyi) etkinleştirmek.
  • Kontrolsüz kasılan kasları, tendonları ve fasyaları iyileştirmek.
  • Dolaşımı iyileştirmek.
  • Solunum kapasitesini, doğru nefes alıp vermesini sağlamak.
  • Koordinasyonu geliştirmek.
  • Dengeyi geliştirmek.
  • Gevşemeyi sağlamak.
  • Artan motor veya duyusal işlevi doğru orantıya getirmek
    .
  • İlaçların azaltılması, hastane ziyaretlerinin azaltılması ve genel sağlık durumunun arttırılmasını sağlamak.

Egzersiz terapisinin en önemli amacı, müdahalenin sonunda optimal bir fiziksel uygunluk düzeyidir. Fiziksel uygunluk, iyi dayanıklılık ve iyi kas kuvveti ile karakterize bir durumdur.

Özel Teknikler

Egzersiz terapisinde kullanılan birçok özel teknik vardır.

Propriyoseptif nöromüsküler Fasilitasyon (PNF), tedavinin sadece belirli bir problemde veya vücut segmentinde değil, bütünsel olarak  bir insana yönelik olduğu bir yaklaşımdır. Bu yöntem, 1946 ve 1951’de Dr. Herman Kabat ve Bayan Margaret Knott tarafından geliştirilmiştir.

Solunum egzersizleri, solunum kaslarını germek, ventilasyonu iyileştirmek, solunum işlerini azaltmak ve gaz alışverişini ve hastanın günlük yaşam aktivitelerinde genel işlevini geliştirmek için tasarlanmıştır.

Hidroterapi, germe, eklem mobilizasyonu, güçlendirme vb. Dahil olmak üzere çeşitli terapötik müdahalelerin uygulanmasını kolaylaştıran çok derinlikli daldırma havuzlarının veya tankların kullanılmasını ifade eder.

Size özel tedavi programlarımızdan yararlanmak veya genel sağlık durumunuz hakkında bilgi edinmek için ücretsiz muayene fırsatından yararlanın. Detaylı bilgi için bize ulaşın.

Randevu Hattı

7/24 SAAT

HİZMET VERMEKTEDİR

Hastalığınız hakkında uzmanlarımıza danışıp destek alabilirsiniz.