Edit

Hakkımızda

Harmony Evde Fizik Tedavi, kapsamlı ve kişiye özel programlarla hastane bazlı evde fizik tedavi hizmeti sunmaktadır. Ekibimiz uzun yıllara dayanan pratik deneyime ek, fizyoterapistlerimiz çoğu özel uygulama alanlarında eğitim almış ve sertifikalandırılmıştır. Tek bir amacımız var; sizi en iyi sağlık durumuna en kısa sürede geri dönmenizi sağlamak. Harmony ”İnsanın hayatla uyumu”.

İletişim

Ampute Fizik Tedavi | Ampute Rehabilitasyonu

  • Anasayfa
  • -
  • Blog
  • -
  • Ampute Fizik Tedavi | Ampute Rehabilitasyonu
 Ampute Fizik Tedavi | Ampute Rehabilitasyonu

Amputasyon, belirli bir bölge ciddi şekilde hasar gördüğünde veya hastalandığında etkilenen bölgenin altındaki alt ekstremiteyi çıkarmak için yapılan cerrahi bir prosedürdür. Çoğu amputasyon (% 60-% 70) periferik vasküler hastalıktan veya alt ekstremitedeki dolaşım hastalığından kaynaklanmaktadır. Zayıf dolaşım, yaralanmaya karşı iyileşmeyi ve bağışıklık tepkilerini sınırlar; Bunun sonucunda ayak veya bacak ülserleri oluşabilir. Bu ülserler iyileşmeyebilir ve kemiğe yayılarak yaşamı tehdit edebilecek bir enfeksiyon geliştirebilir. Hastalıklı dokuyu çıkarmak ve enfeksiyonun daha fazla yayılmasını önlemek için ampütasyon yapılır. Ampute fizik tedavi ise bu hastalar için olmaz olmazdır. Ampute rehabilitasyonu olarak ta bilinen bu yöntem cerrahi öncesi ve sonrası alınması gerekmektedir.

Amputasyon ameliyatı genellikle ortopedi cerrahı tarafından yapılır. Uzvun hastalıklı veya ciddi şekilde yaralı kısmı, mümkün olduğunca sağlıklı uzuv tutularak çıkarılır. Cerrah, iyileşmeden sonra protez bacağın en iyi şekilde kullanılmasını sağlamak için kalan uzvu şekillendirir.

Amputasyon genellikle aşağıdaki koşullardan kaynaklanır:

Periferik vasküler hastalık (zayıf dolaşım)
Diyabet
Enfeksiyon
Ayak ülserleri
Alt bacağın ezilmesine veya kopmasına neden olan travma
Tümörler

Ampute Fizik Tedavi Nasıl Yardımcı Olabilir?

Fizik tedavi uzmanları, diz altı amputasyonu geçiren kişilerin ameliyata hazırlanmalarına ve ameliyat sonrasında güç, hareket ve işlev kazanmalarına yardımcı olur.

Ameliyattan Önce

Ameliyatınızdan önce fizyoterapistiniz şunları yapabilir:

Ameliyat öncesi kondisyon için egzersiz programın oluşturulur. Etkilenen bölgenin çevresindeki kasların gücü ve esnekliği arttırılır.
Bir yürüteç veya koltuk değnekleriyle yürüme eğitimi verilir
İşlemden sonra ne bekleyeceğiniz konusunda sizi bilgilendirir

ampute fizik tedavi - ampute rehabilitasyonu

Ameliyattan Hemen Sonra

Hastanede kalış süreniz ameliyattan yaklaşık 5 ila 14 gün sonra olacaktır. Yaranız bandajlanacak ve ayrıca ameliyat yerinde bir ödem olabilir – gerektiği takdirde fazla sıvının alınmasına yardımcı olmak için bölgeye yerleştirilen bir tüp yerleştirilir. Ağrı, uygun ilaçlarla hafifletilecektir.

Ampute Fizik tedavi, ameliyattan hemen sonra, durumunuz stabil olduğunda ve doktor sizi rehabilitasyon için temizlediğinde başlayacaktır. Fizyoterapistlerimiz tıbbi ve cerrahi geçmişinizi gözden geçirecek ve sizi yatağınızın başında ziyaret edecektir. İlk 2 ila 3 günlük tedaviniz şunları içerecektir:

Nazik germe ve hareket açıklığı egzersizleri
Yatakta yuvarlanmayı, yatağın yan tarafına oturmayı ve güvenli bir şekilde sandalyeye geçmeyi öğrenmek.
Kontraktürleri önlemek için cerrahi uzvunuzu nasıl konumlandıracağınızı öğrenmek (diz eklemini tamamen düzeltememe, uzvun çok fazla bükülü kalmasından kaynaklanır)
Tıbbi olarak stabil olduğunuzda, fizyoterapistlerimiz tekerlekli sandalyede hareket etmeyi öğrenmenize ve yardımcı bir cihazla ayakta durup yürümenize yardımcı olacaktır.

 

Ampute Rehabilitasyonu

Fizyoterapistlerimiz, ampütasyondan sonra iyileşirken sizinle birlikte çalışacak, protezinizin takılmasına yardımcı olacak, gücünüzü ve hareketinizi mümkün olan en güvenli şekilde yeniden kazanmanızı sağlamak için rehabilitasyonunuza rehberlik edecektir. Tedavileriniz şunları içerebilir:

Kontraktürlerin önlenmesi

Kontraktür, eklem hareketini sınırlayan yumuşak doku gerginliğinin gelişmesidir. Durum, kaslar ve yumuşak dokular hareket eksikliğinden sertleştiğinde ortaya çıkar. Transtibial amputasyonu takiben en yaygın kontraktür dizde fleksiyona geldiğinde ve düzeltilemediğinde ortaya çıkar. Kalça da sertleşebilir.

Kontraktürleri erken önlemek önemlidir; ameliyattan sonra, iyileşme boyunca ve ampute fizik tedavi tamamlandıktan sonra ele alınmazsa kalıcı hale gelebilirler. Kontraktürler, protezinizi takmanızı ve yürümeyi zorlaştırarak yürüteç gibi yardımcı bir cihaza olan ihtiyacı artırabilir.

Fizyoterapistlerimiz dizinizde ve kalçanızda normal duruş ve hareket açıklığını korumanıza yardımcı olacaktır. Terapistiniz, bir kontraktür gelişmesini önlemek için uzvunuzu nasıl konumlandıracağınızı öğretecek ve normal hareket açıklığını korumak için size germe ve pozisyonlama egzersizlerini gösterecektir.

ampute fizik tedavi - ampute rehabilitasyonu

Şişliği azaltmak için önlemler

Ameliyat sonrası şişlik olması normaldir. Fizyoterapistlerimiz,  şişliği azaltmak, kontrol etmek ve iyileşmesine yardımcı olacaktır. Önlemler şu şekilde gerçekleşir:

Uzvun elastik bandajlarla sarılması
Elastik bir daralan çorap giymek
Bu yöntemler aynı zamanda uzvu protez bacağa uyacak şekilde hazırlamak için önemlidir.

Bazı durumlarda elastik bandajlar yerine sert bir sargı veya alçı kullanılabilir. Alçı veya plastik ile yapılan ameliyat sonrası acil bir protez de uygulanabilir. Seçilen yöntem, her kişinin durumuna bağlıdır. Ampute rehabilitasyonu, bu cihazların uygunluğunun izlenmesine yardımcı olacak ve kullanımları konusunda size talimat verecektir. Bu süre zarfında bakımınızın temel amacı şişliği azaltmaktır.

Ağrı Yönetimi

Fizyoterapistlerimiz ağrı yönetimine aşağıdakiler dahil çeşitli şekillerde yardımcı olacaktır:

Dolaşımı ve eklem hareketini iyileştirmek için yumuşak doku (yani, kas, tendon) mobilizasyonu, eklem manipülasyonu veya hafif hareket açıklığı egzersizleri dahil olmak üzere fizyoterapistlerimiz tarafından gerçekleştirilen “uygulamalı” tedavileri içerebilen manuel terapi uygulanacaktır.

Bir bölgenin giyim, basınç veya dokunmaya karşı ne kadar hassas olduğunu değiştirmeye yardımcı olmak için duyarsızlaştırma. Hassasiyeti azaltmaya veya ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için cildi farklı dokunuşlar ile eğitmeyi içerir.
Ayna tedavisi ve / veya derecelendirilmiş motor görüntüleri
Ampütasyon geçiren kişilerin yaklaşık% 80’i fantom ekstremite ağrısı denen bir fenomeni yaşar; bu durum, ağrılarının bir kısmının gerçekte ampute uzuvdan geliyormuş gibi hissettirdiği bir durumdur. Fizyoterapistlerimiz hissi azaltmak ve ortadan kaldırmak için sizinle birlikte çalışacaktır.

ampute fizik tedavi - ampute rehabilitasyonu

Protez yerleştirme ve eğitim

Fizyoterapistlerimiz, yaşam durumunuz ve aktivite hedefleriniz için en iyi protezi sipariş etmek için bir protez uzmanıyla birlikte çalışacaktır. İlk 6 ila 9 aylık iyileşmenin ardından kalan uzvunuz iyileşmeye ve küçülmeye / şekillenmeye devam ederken, ilk başta geçici bir protez alacaksınız. Protez, bu süre zarfında gerektiği şekilde değiştirilecektir.

Amputasyonları olan çoğu insan bir protezle iyi yürümeyi öğrenir. Fizyoterapistlerimiz ne zaman geçici bir protez için hazır olduğunuzu veya ilk yapay uzvunuzu belirlemek için aşağıdaki kriterleri kullanacaktır.

Kesiğiniz neredeyse iyileşmiş veya tamamen iyileşmiş olmalıdır.
Şişliğin kabul edilebilir bir miktara düşmüş olmalıdır.
Güvenle yürüyebilmek için yeterli vücut gücüne yeniden kazanılmış olmalı.
Uzuv sabit bir şekle ulaştıktan, doktorunuz ve fizyoterapistlerimiz durumunuzu onayladıktan sonra, size kalıcı bir protez takılacaktır.

İşlevsel çalışma

Akut bakımdan ampute fizik tedavi ‘ye geçtikten sonra, daha bağımsız bir şekilde çalışmayı öğreneceksiniz. Fizyoterapistlerimiz, tekerlekli sandalye hareketliliğinde ustalaşmanıza, koltuk değneği veya yürüteç gibi yardımcı bir cihazla yürümenize yardımcı olacaktır. Ampute rehabilitasyonu ayrıca size yeni protez uzvunuzu başarılı bir şekilde kullanmak için ihtiyacınız olan becerileri öğretecektir. Cilt kontrolü ve hijyen ile kalan uzvunuza nasıl bakacağınızı öğrenecek ve egzersiz ve pozisyonlandırma ile kontraktürü önlemeye devam edeceksiniz.

Fizyoterapistlerimiz size yeni protezinizi nasıl takıp çıkaracağınızı ve aldığınız soket tipiyle iyi bir uyumu nasıl yöneteceğinizi öğretecektir. Terapistlerimiz, kalan uzvunuzun cilt bütünlüğünü korurken, protezinizi gittikçe daha uzun süre takmanız için kademeli olarak tolerans oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Uzuv takmadığınız zamanlarda, kalıcı protezinizi aldıktan sonra bile dolaşmak için tekerlekli sandalye kullanmaya devam edeceksiniz.

Ampute rehabilitasyonu protez eğitimi, tam bir yıla kadar sürebilen bir süreçtir. Fizyoterapistleriniz protez uzuvla ayakta durmayı, dengelemeyi ve yürümeyi öğrenmenize yardımcı olacaktır. Büyük olasılıkla paralel çubuklarda yürümeye başlayacak, sonra bir yürüteçle ilerleyeceksiniz ve daha sonra güçlendikçe, herhangi bir yardım almadan bağımsız olarak yürümeden önce bir baston kullanmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca, ampütasyonunuzdan önce gerçekleştirdiğiniz birçok aktiviteye geri döndüğünüzde, tam potansiyelinize ulaşmak için güçlendirme ve germe egzersizlerine devam etmeniz gerekecektir.

Eğlence ve Sportif Faaliyetlere Dönüş

Eğer aktifseniz veya sevdiğiniz bir sporunuz varsa, uygun uyarlanabilir rekreasyon ekipmanını seçmenize yardımcı olabilecek bir spor fizyoterapiste de danışmak isteyebilirsiniz. Kişisel hedeflerinize ve tercih ettiğiniz boş zaman aktivitelerine bağlı olarak, spor fizyoterapisti golf, yürüyüş, koşu, yüzme veya bisiklete binme gibi sporlara geri dönmenize yardımcı olabilir. Bir protez uzmanı, bu tür faaliyetlere katılmak için en iyi protez cihazını seçmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, ampütasyon geçiren diğer bireylerden de değerli tavsiyeler alabilirsiniz; Fizyoterapistiniz, bölgenizdeki ampütasyonlu kişiler için destek grupları bulmanıza yardımcı olabilir.

Başa dönüş

Amputasyon Önlenebilir mi?

Vasküler ampütasyonların% 60 kadarı önlenebilir. Amputasyonun önde gelen nedenleri, periferik vasküler hastalık (zayıf dolaşım), açık yaralar ve enfeksiyon gibi diyabet komplikasyonlarıdır. Diyabetin ve alt ekstremite dolaşım sorunlarının önlenmesi ve yönetimi, alt ekstremite ampütasyonuna ihtiyaç duyulmasına neden olan durumların gelişme riskini büyük ölçüde azaltabilir. Yeterli ve uygun ayakkabı giyerek ayaklarınızı koruduğunuzdan emin olun. Alt ekstremitelerinizi ve ayaklarınızı, kızarıklık veya renk değişikliği, şişme, kabarcıklar, çizikler veya açık yaralar gibi cilt problemleri belirtileri açısından günlük olarak incelemek önemlidir. Bir sorun fark ederseniz derhal birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcınıza danışmanız önemlidir. Enfeksiyonun önlenmesi, amputasyonu önlemenin son derece önemli bir yoludur.

Sigarayı bırakmak da önemlidir. Sigara içmek, burada bahsedilen alt ekstremite problemlerinden herhangi birinden etkilenen uzuvların iyileşmesini önemli ölçüde engelleyebilir ve geciktirebilir. Daha önce amputasyonu olan sigara içenler, içmeyenlere göre 25 kat daha fazla yeniden ampütasyon riskine sahiptir.

Amputasyon hem siz hem de sevdikleriniz için yaşamı değiştiren bir olaydır. Harmony Evde Fizik Tedavi’de tedavi seanslarımızı etkili ve eğlenceli hale getirmeyi amaçlıyoruz. Pek çok hasta fizyoterapistlerimizle yakın ilişkiler geliştirir. Bu, artan işlev ve bağımsızlıkla birleştiğinde, hastalarımızın olabildiğince tatmin edici bir yaşam sürmesine olanak tanır.

Randevu almak için 0212 934 15 30 numaralı telefonu arayın, Şimdi yer ayırtın veya alternatif olarak ücretsiz bir telefon danışmanlığı talep edin.

Evde fizik tedavi nasıl yapılır diye düşünüyorsanız burayı tıklayarak video gösterimizi izleyebilirsiniz.

Size özel tedavi programlarımızdan yararlanmak veya genel sağlık durumunuz hakkında bilgi edinmek için ücretsiz muayene fırsatından yararlanın. Detaylı bilgi için bize ulaşın.

 

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bültene
Abone Olun

* Bültenimize abone olarak güncel tedaviler hakkında bilgi alabilirsiniz.

Harmony Evde Fizik Tedavi, kapsamlı ve kişiye özel programlarla hastane bazlı evde fizik tedavi hizmeti sunmaktadır. Ekibimiz uzun yıllara dayanan pratik deneyime ek, fizyoterapistlerimiz çoğu özel uygulama alanlarında eğitim almış ve sertifikalandırılmıştır. Tek bir amacımız var; sizi en iyi sağlık durumuna en kısa sürede geri dönmenizi sağlamak.
Harmony ”İnsanın hayatla uyumu”

Çalışma Saatleri

Pazartesi : 08.00 - 22.00
Salı : 08.00 - 22.00
Çarşamba : 08.00 - 22.00
Perşembe : 08.00 - 22.00
Cuma : 08.00 - 22.00
Cumartesi : 08.00 - 22.00
Pazar : 10.00 - 18.00