Elektroterapi Nedir?
Elektroterapi makineleri fizik tedavi ve rehabilitasyonda kullanılan popüler bir yöntemdir. Elektroterapi (aynı zamanda elektrikli kas stimülasyonu olarak da bilinir), hastanın vücuduna elektriksel uyarılar veren bir elektrikli makine kullanır. Bu stimülasyon kas iyileşmesine ve doku yenilenmesine yardımcı olur. Elektroterapi sadece fizik tedavide popüler bir yöntem değildir, aynı zamanda birçok terapötik faydası olduğu için diğer rehabilitasyon pratisyenleri tarafından da kullanılabilir.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonda Elektroterapinin Kullanımı Alanları;
- Ağrının azaltılması (kronik, travma sonrası ve cerrahi sonrası akut ağrılar)
- Kas spazmlarının gevşemesi
- Hareketsizlikten kaynaklanan kas atrofisinin önlenmesi
- Geliştirilmiş lokal kan dolaşımı ve akışının arttırılması
- Hedeflenen stimülasyon kullanarak kasların yeniden eğitimi
- Hareket aralığını korunup ve geliştirilmesi
- Ameliyat sonrası derin ven trombozu önlenmesi
- Yara iyileşmesinin kolaylaştırılması
Elektroterapi Nasıl Çalışır?
Elektroterapi cihazları, farklı terapötik dalga formları sunabilir. Bir elektriksel stimülasyon cihazı, tedavi alanına tutturulmuş elektrotlar içerir ve aktif hale getirildiğinde, cihazın elektrik enerjisi kasların kasılmasına neden olur. Bu kasılma vücudun aktivite sırasındaki doğal hareketini taklit eder ve kas atrofisini önler. Ayrıca beyine giden ağrı dalgalarını bloke ederek ağrıyı azaltır.
Transkutanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu (TENS)
TENS, ağrı sinyallerinin beyne ulaşmasını engelleyerek ağrıyı azaltır. TENS’in uyarılması, aynı zamanda bel boyun ve sırt ağrısını tedavi etmek için popüler bir dalga biçimi yapan endorfinlerin üretimini de teşvik eder.
Ağrı kesici birçok ilacın aksine, TENS bağımlılık yapmaz ve çok az yan etkisi vardır.
EMS (Elektriksel Kas Stimülasyonu)
EMS eğitimi uzun yıllardan beri bilinmektedir ve kullanılmaktadır. Uzman Fizyoterapistlerimizin kontrolü altında, kasların tek tek değil, aynı anda çalışmasını sağlamak için düşük frekanslı elektrik sinyalleri kaslara gönderilir. Spor ve egzersiz sırasında çalışması zor kaslara yardım ederek kaslarımızın gelişimine katkıda bulunur. EMS eğitimi lehine, kısa bir sürede herhangi bir ağırlık kaldırmadan ve eklemlere baskı yapmadan yoğun bir çalışma gerçekleştirilebilir. Bu yöntem aslında teknolojik olarak geliştirilir ve fizik tedavi yönteminde kapsamlı hale getirilir. Özellikle yatağa bağımlı olan hastalarda kasların zayıflamasını engeller ve gelişimini destekler.
Ultrason
Terapötik ultrason, fizik tedavide yaygın olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir. Vücuttaki yumuşak dokulara derin ısınma sağlamak için kullanılır. Bu dokular kasları, tendonları, eklemleri ve bağları içerir. Fizik tedavide ultrason, hamilelik sırasında fetüsün kontrol edilmesi gibi vücudun içini görmek için kullanılan bir ultrason olan tanısal ultrason ile karıştırılmamalıdır.
Ultrason Ne Yapar?
Terapötik ultrason esas olarak iki farklı etki için kullanılır: derin ısıtma işlemi ve ısıl olmayan kullanımlar.
Derin ısınma etkileri: Ultrason, vücuttaki yumuşak doku yapılarına derin ısınma sağlamak için sıklıkla kullanılır. Derin ısıtma tendonları, kasları veya bağları iyileşme sürecine yardımcı olur, doku dolaşımını artırır. Ağrıyı azaltmak için ultrason ile doku sıcaklığının arttırılması da kullanılır.
Derin ısıtma, kas ve tendonların gerginliğini arttırmak için sıkı olabilir. Omuz ağrınız varsa ve donmuş bir omuz teşhisi konduysa, fizyoterapistimiz hareket egzersizlerini gerçekleştirmeden önce omzunuzun etrafındaki dokuların genişletilebilirliğini arttırmaya yardımcı olmak için ultrason kullanabilir. Bu, omzunuzun gerilme yeteneğini geliştirmeye yardımcı olabilir.
Termal olmayan etkiler (kavitasyon): Ultrason vücuda enerji verir. Bu enerji, dokularınızın etrafındaki mikroskobik gaz kabarcıklarının kavitasyon adı verilen bir süreçte hızla genişlemesine ve büzüşmesine neden olur. Bu kabarcıkların genişlemesi ve büzülmesinin hücresel süreçleri hızlandırmasına yardımcı olduğu ve yaralanan dokunun iyileşmesini iyileştirdiği teoriktir.
Elektroterapi Fizik Tedavide Nasıl Kullanılır?
Tek başına veya terapötik ultrason gibi diğer yöntemlerle birlikte kullanıldığında, elektroterapi, fizyoterapide aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli hasta sorunlarını tedavi etmek için kullanılabilir:
- Bel-boyun ağrıları
- Sırt ağrıları
- Omuz ağrıları
- Diz ağrıları
- Siyatik
- Fibromiyalji
- Artrit
- Eklem iltihaplanması
- Ameliyat Sonrası Ağrı ve Şişlik
- Diyabet ile ilgili komplikasyonlar
- Tenisci dirseği
- Karpal tünel Sendromu
Evde fizik tedavi nasıl yapılır diye düşünüyorsanız burayı tıklayarak video gösterimizi izleyebilirsiniz.
Size özel tedavi programlarımızdan yararlanmak veya genel sağlık durumunuz hakkında bilgi edinmek için ücretsiz muayene fırsatından yararlanın.
Detaylı bilgi için bize ulaşın.
Randevu Hattı
7/24 SAAT
HİZMET VERMEKTEDİR
Hastalığınız hakkında uzmanlarımıza danışıp destek alabilirsiniz.